Veranderingen in betaalgedrag

Back to Blog
betaalmogelijkheden

Veranderingen in betaalgedrag

Afrekenen, we doen het in de kledingwinkel in de supermarkt en ook steeds vaker online. In Nederland is en blijft de meest geliefde manier van online betalen Ideal. We betalen hiernaast steeds vaker contactloos en sinds kort ook met QR codes. Wat zijn de ontwikkelingen, trends en betaalmogelijkheden en welk effect heeft dit op ons betaalgedrag. Wat kunnen we de komende jaren gaan verwachten ? Wij blikken vast vooruit.

1. Apple Pay

Er zijn recentelijk nieuwe aanwijzingen opgedoken die doen vermoeden dat Apple Pay binnen niet al te lange termijn naar Nederland zal komen. Zo is er op de Apple Pay pagina sinds kort een nieuwe aanbieder die deze dienst zal ondersteunen/leveren. Namelijk De nederlande bank Bunq.

De mobiele betaaldienst van Apple geeft klanten de mogelijkheid betalingen te maken in oa. Winkels en Horecagelegenheden maar ook bij “in App diensten” zoals AirBnB of Uber. Om deze diensten te kunnen leveren maakt Apple gebruik van diverse technieken waaronder NFC wat we kennen van het contactloos betalen met bijvoorbeeld de verifone vx680. Hiernaast worden er ook technieken gebruikt zoals Touch ID en een Secure Element Chip.

Naar verwachting zullen er de komende jaren vele initiatieven worden geïntroduceerd wat het betaalgedrag van mensen zal veranderen.

2. Betalen via gezichtsherkenning

Betalen via gezichtsherkenning is een volgende stap in het betaallandschap maar nu al mogelijk. Met biometrische authenticatie word er gekeken naar specifieke kenmerken waaraan de eigenaar te herkennen is. Op deze manier kunnen TAN codes, readers tot het verleden gaan behoren. Momenteel is betalen via gezichtsherkenning alleen mogelijk met de nieuwe iPhone X.

3. Betalen met je smartphone

In Nederland behoren we tot de top als het gaat om implementatie van betaalmethodes in ons dagelijks leven. Vrijwel iedereen is bekend met online bankieren en contactloos betalen en het aantal gemaakte transacties lijkt jaar op jaar een stijgende lijn zien. Hiernaast zijn er diverse initiatieven te vinden zoals Tikkie waarmee het voor consumenten makkelijk gemaakt word om onderling betalingen te maken.

4. Betalen met Cryptocurrency

Nederlanders maken voor online betalingen nog steeds het meest gebruik van Ideal. Terwijl ze voor het boeken van een vakantiebestemming nog vaak gebruik maken van een Creditcard. Waar we echter nog niet helemaal aan gewend zijn is het betalen met cryptocurrency zoals de Bitcoin. Enkele bedrijven zoals Thuisbezorgd.nl hebben de Bitcoin alreeds geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Echter het overgrote deel van de zakelijke markt maakt vooral nog gebruikt van traditionele betaalmethodes.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Blog